niedziela, 9 czerwca 2013

Burgery z 3 kasz i pieczarek

Temat kasz jest u mnie na fali klik, więc idziemy za ciosem :)  Czasem nawet najbardziej zdrowo odżywiającemu człowiekowi przyjdzie ochota na coś 'fast-food'owego', w co można się wgryźć, czym można, za przeproszeniem, się objeść do cudownej sytości. Oj tak, been there, done that ;) Ale na szczęście dieta wegańska obfituje w taką różnorodność składników i roślin, że możemy zafundować sobie 'fast-food'owy' szał bez rezygnowania ze zdrowego odżywiania.





BURGERY Z 3 KASZ I PIECZAREK

Skład:

1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy orkiszowej
200g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki mąki z ciecierzycy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki słonecznika
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka przyprawy do chili con carne
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki czosnku suszonego
łyżeczka sosu sojowego
 pieprz
sól
bułka tarta
sezam
olej


Kasze gotujemy wcześniej (klik). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po ytm jak cebula się zezłoci wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy je dosyć długo. Ja czekam aż puszczą wodę, potem ją odparowywuje a potem jeszcze przysmażam, do złotego koloru, wtedy pieczarki nabierają intensywniejszego smaku. Ale możecie sobie to darować bo faktycznie chwilę to zajmuje.
Kiedy kasze i pieczarki będą już będą gotowe, mieszamy wszytko razem i blendujemy na w miarę jednolitą masę. Dorzucamy słonecznik i doprawiamy. Dodajemy mąki. Formujemy burgery i obtaczamy je  w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy je na małym ogniu.
Możemy zjeść je jako kotlety albo jako burgery.

Tu wersja 1sza z grillowaną białą bułką, grillowaną cukinią, pieczonymi burakami, szpinakiem, majonezem fasolowym (klik) i ketchupem. 



 Wersja nr. 2 z grillowaną grahamką, grillowanym tofu, szpinakiem, pomidorem, pieczonym burakiem, majonezem fasolowym (klik) i ketchupem. 




A tu wersja solo:



Smacznego!



4 komentarze:

  1. uwielbiam kasze i często zajadam kaszowe kotleciki :) a pomysł, żeby zrobić burgera cudny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, kasze u nas idą w ilości hurtowej :)

      Usuń
  2. hej! nominowałam Cię do Liebster Blog, zapraszam :* http://zielonastronaflinstona.blog.pl/2013/06/09/liebster-blog-award-dzieki/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie, tez uwielbiam takie burgery:-)

    OdpowiedzUsuń