sobota, 8 czerwca 2013
Zdrowy, ekologiczny i prosty sposób na kasze i ryże
Jako że w diecie wegańskiej i wegetariańskiej kasze stanowią dość istotny element żywienia ważne jest aby przygotowywać je o sposób, który zapewni nam wykorzystanie większości, jak nie wszystkich składników odżywczych. I dlatego kaszom i ryżom w torebkach mówimy zdecydowane NIE! No chyba, że torebki przecinamy i wysypujemy z nich zawartość, wtedy mogą być ;) Gotowanie ich w torebkach powoduje, że wraz z wodą wylewamy wszystko co najlepsze. Torebki zostały wymyślone dla osób, które boją się przypalić kaszę i nie chcą stać ileś tam minut nad kuchenką pilnując gotującej się wody. Każdemu nam się zdarzyło przypalić ryż czy kaszę czasem nawet razem z garnkiem (oj tak, Nipaqui coś o tym wie ;]), ale na to wszystko jest stary sprawdzony sposób naszych babć, który oprócz tego, że jest bezpieczny i odporny na przypalenie, jest zdrowy i super ekologiczny, gdyż wymaga minimalnych pokładów energii cieplnej.
Gotujemy odpowiednią ilość wody w garnku na ilość kaszy/ ryżu jaką chcemy przygotować. Do wrzącej wody wsypujemy kaszę i ewentualnie przyprawy jeśli chcemy. Czekamy aby woda ponownie się zagotowała i wyłączamy ognień. Bierzemy garnek i zawijamy go w koc/ ścierki/ czy jak robiły nasze babcie w kołdrę :) Ja zawijam w 2-3 ścierki i odstawiam na 10-15 minut max.
W tym czasie kasza sobie spokojnie dojdzie, woda się wchłonie i nie będziemy marnować żadnych pierwiastków ani witamin. A my w tym czasie możemy przygotowywać resztę obiadu. Jeśli chcemy aby kasza była długo ciepła możemy skorzystać ze wspomnianego wyżej sposobu naszych babć, czyli zawinięcie w kołdrę. A dla osób, które posiadają dobrze garnki o grubych dnach zawijanie w ścierki może nawet nie być potrzebne (ja do takowych jeszcze nie należę ;)).
Jeśli chodzi o ilość wody odpowiednią do rodzaju kaszy czy ryżu trzeba to 'wyczuć'. U mnie ta ilość zawsze oscyluje między 1,5 do 2 szklanek wody na 1 szklankę kaszy.
Kasza jaglana - 1,5 szklanki, przepłukać przed gotowaniem aby pozbyć się goryczki
Kasza gryczana - 1,5 szklanki
Kasza jęczmienna - bliżej 2 szklanek wody
Kasza orkiszowa - 1,5 szklanki
Ryż brązowy i biały - 2 szklanki
Ale jak mówię, trzeba popróbować i wyczuć, bo czasem też zależy od kaszy.
Tutaj robiłam kaszę jaglaną z suszonymi warzywami dla smaku:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
przepraszam, że tak w komentarzu, ale nie mogłam znaleźć kontaktu do Ciebie. interesuje mnie w jaki sposób umieściłaś ten banerek z iHerba ze swoim kodem, czy mogłabym prosić o instrukcję?:) mój email: justine617@o2.pl
OdpowiedzUsuńz góry dzięki.
Hej! Zobacz tutaj: http://rewards.iherb.com/promoting-tips#blogs
Usuń