Majonez wyszedł świetny, może nie idealnie biały ale za to pyszny. Może uda mi się przekonać do niego moją babcie, która nie przepada za zwykłym :) Trzymajcie kciuki!!
MAJONEZ FASOLOWY
Skład:
puszka białej fasoli
1,5-2 łyżeczki musztardy łagodnej
(w przepisie są dwie, ale jak dla mnie może być ciut mniej)
1/3 szklanki oleju o neutralnym smaku
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, do smaku)
Fasolę w zalewie lekko podgrzewamy, odsączamy (zachowując trochę wody gdyby majonez okazał się za gęsty). Przekładamy do wysokiego naczynia/ blendera, dodajemy sok z cytryny, musztardę, przyprawy i całość miksujemy. Kiedy nasz majonez będzie już miał gładką konsystencję, dolewamy powoli oleju i miksujemy dalej. Ostudzoną masę przelewamy do słoika, albo od razu dodajemy do naszej sałatki warzywnej. U mnie dziś wypróbowany na gotowanych warzywach i tortilli (tej już nie zdążyłam zrobić zdjęcia :)).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz