Ale żem fanką wszelkich mas, warzyw itp zawijanych w chleby wszelakie (pity, tortille itp.) a i nabyłam drogą kupna w Biedronce tortillę (wym. 'tortija') pełnoziarnistą oto powstało w mej kuchni to:
BURRITO Z KASZĄ JAGLANĄ, AWOKADO I CIECIERZYCĄ
Skład:
2 tortille
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
puszka ciecierzycy
1 cukinia
1 cebula
garść pomidorków koktajlowych
dojrzałe awokado
majonez roślinny (np. fasolowy klik)
łyżka ketchupu
przyprawa meksykańska (albo mieszanka papryki ostrej, słodkiej, cynamonu,kolendry)
sól
pieprz
olej
Na patelni zezłacamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Kiedy cukinia się podsmaży, dodajemy przekrojone w pół pomidorki i ciecierzycę, po 2 minutach dodajemy majonez, ketchup i przyprawy. Jeśli potrzeba dodajemy sól do smaku.
Gotową masę przekładamy na połówkę tortilli, dodajemy pół wydłubanego awokado (można pokroić ładnie jak ktoś chce ;)). Zakładamy najpierw dól, potem obydwa boki i składamy na 'kopertę'. I bierzemy dużego gryza! :)
Smacznego!
Ile zdrowia bije z tej potrawy! Wspaniale, na pewno smakowalo niesamowicie, jestem pelna uznania:-)
OdpowiedzUsuńHehe, no nie wiem czy aż tyle tego zdrowia, skład tortilli mógłby być lepszy, ale przynajmniej pełnoziarnista :)
UsuńWitam Cię w akcji Ciecierzyca w roli głównej, i czekam na następne wpisy
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
Dziękuję! Już się szykują :)
UsuńŚwietny pomysł na nadzienie do tortilli bez dodatku mięsa :) Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń