piątek, 24 maja 2013

Burrito z kaszą jaglaną, awokado i ciecierzycą

Ach, dawno nie byłam w Meksyku.. Kulinarnie znaczy się (może kiedyś zawitam swą skromną osobą na ziemi Azteków :)), ostatnio bodajże robiliśmy chili sin carne klik.
Ale żem fanką wszelkich mas, warzyw itp zawijanych w chleby wszelakie (pity, tortille itp.) a i nabyłam drogą kupna w Biedronce tortillę (wym. 'tortija') pełnoziarnistą oto powstało w mej kuchni to:




BURRITO Z KASZĄ JAGLANĄ, AWOKADO I CIECIERZYCĄ

Skład:

2 tortille
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
puszka ciecierzycy
 1 cukinia
1 cebula
garść pomidorków koktajlowych
dojrzałe awokado
majonez roślinny (np. fasolowy klik
łyżka ketchupu
przyprawa meksykańska (albo mieszanka papryki ostrej, słodkiej, cynamonu,kolendry)
sól 
pieprz
olej


Na patelni zezłacamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Kiedy cukinia się podsmaży, dodajemy przekrojone w pół pomidorki i ciecierzycę, po 2 minutach dodajemy majonez, ketchup i przyprawy. Jeśli potrzeba dodajemy sól do smaku.
Gotową masę przekładamy na połówkę tortilli, dodajemy pół wydłubanego awokado (można pokroić ładnie jak ktoś chce ;)). Zakładamy najpierw dól, potem obydwa boki i składamy na 'kopertę'. I bierzemy dużego gryza! :)




  





 

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Ile zdrowia bije z tej potrawy! Wspaniale, na pewno smakowalo niesamowicie, jestem pelna uznania:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, no nie wiem czy aż tyle tego zdrowia, skład tortilli mógłby być lepszy, ale przynajmniej pełnoziarnista :)

      Usuń
  2. Witam Cię w akcji Ciecierzyca w roli głównej, i czekam na następne wpisy

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na nadzienie do tortilli bez dodatku mięsa :) Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń