czwartek, 16 maja 2013

Jaglana pasta do chleba z suszonymi pomidorami

Faza na 'kaszowe' pasty do chleba trwa. Swego czasu pasty kojarzyły mi się ze strączkowymi, toteż wszystkie były kombinacją na temat soczewicy tudzież ciecierzycy. Ale za sprawą mego rodziciela, który inwencję twórczą w kuchni ma do pozazdroszczenia odkryłam świat kasz na chleb. Ostatnio pisałam o paście gryczanej TUTAJ a tym razem na tapetę poszła moja ukochana jaglana, jedna z najzdrowszych kasz,szczególnie iż jest zasadotwórcza a nasze zakwaszone organizmy bardzo potrzebują równowagi do utrzymania (i poprawy) dobrego stanu zdrowia. Oprócz tego:


• jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
• Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niestety niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi w niewłaściwym sposobie żywienia, bogatym w mięso i jego przetwory, w których krzemu niestety nie znajdziemy.
• Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
• Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
• Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
• Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.



JAGLANA PASTA DO CHLEBA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Skład:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
5-6 sztuk suszonych pomidorów
olej z pomidorów (jeśli były w oleju, jak nie to inny neutralny olej)
sól
pieprz


Jak w przypadku innych past przygotowanie jest banalne, czyli wszystko miksujemy na spójną masę. Ja lubię czuć kawałeczki pomidorów, więc nie miksuję na gładko. Do smaku można doprawić pieprzem i solą, ale nic więcej już ta pasta nie potrzebuje :)



Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Pycha, mega zdrowa, skladniki super:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, Zu wygląda i pewnie smakuje super super!!! Spróbuj dodać kiedyś dwie łyżeczki sparzonego maku (po zblendowaniu) - dla wizualizacji :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj w zębach potem też niezła wizualizacja będzie :P

      Usuń
  3. Uwielbiam suszone pomidory więc pasta z nimi to marzenie. Taki jakby paprykarz trochę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) No, ale taki wegański paprykarz też mam na tapecie! Dzięki za przypomnienie!

      Usuń