A dziś kulinarnie na tapecie placki ziemniaczane. Oczywiście trochę inne (a jakżeby inaczej :)) bo z dodatkiem kaszy gryczanej.
PLACKI ZIEMNIACZANO-GRYCZANE
Skład:
2 szklanki utartych na drobnych oczkach ziemniaków
1,5 szklanki ugotowanej kaszy
łyżka zmielonego lnu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej
Składniki mieszamy dokładnie, doprawiamy do smaku. Można dodać utartą cebulkę albo poszaleć z przyprawami, ja dziś wybrałam minimalizm (aż dziwne ;). Formujemy małe placuszki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Zdjęte z patelni placki warto położyć na ręczniku papierowym aby trochę odsączyć olej.
Gotowe można podać z warzywami, jeść jako przekąskę. Ja dziś zjadłam je ze śmietanką słonecznikową z przepisu Matki Weganki link .
Na koniec polecam bardzo mocno artykuł o ignorowaniu wegan klik.
Smacznego!
Uwielbiam placki ziemniaczane, a takiej formie jeszcze nie jadlam... Narobilas mi smaku:-) Lubie tez misy tybetanskie, a jeszcze bardziej bebny szamanskie:-)
OdpowiedzUsuń