Czyli na dziś lekka modyfikacja słynnego spaghetti aglio olio peperoncino czyli spaghetti z czosnkiem, oliwą y papryczką peperoncino:
SPAGHETTI ALL'AGLIO CON SPINACI E POMODORI
(Spaghetti w czosnku ze szpinakiem i pomidorami)
Skład:
(2 porcje)
Pół paczki spaghetti razowego
4 ząbki czosnku
2-3 suszone (tudzież świeże) papryczki ostre
oliwa z oliwek
garść pomidorków koktajlowych
6-8 suszonych pomidorów
3 duże garście szpinaku baby
Gotujemy wodę na makaron, kiedy się zagotuje wrzucamy spaghetti. W tym samym czasie na patelnię wlewamy hojnie oliwy z oliwek, nie żałujmy bo to właśnie ona będzie naszym 'sosem'. Na jeszcze zimną patelnie wrzucamy ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki i pokruszoną (bądź pokrojoną) papryczkę. Podgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek aż do uzyskania lekko (!) brązowego koloru, wtedy dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i pokrojone pomidory suszone. Kiedy już makaron będzie prawie gotowy do sosu na patelnię dorzucamy szpinak, tak aby lekko zmniejszył swą objętość ale aby nam się nie ugotował za bardzo. Odcedzamy gotowy makaron i dorzucamy na patelnię. Mieszamy aby cały makaron pokrył się sosem, jeśli jest za sucho możemy dodać oliwy. I to wszystko! :)
Wyglada smakowicie i jak zdrowo:-) Bardzo dobre polaczenie smaków:-)
OdpowiedzUsuńI szybkie :) Na dni kiedy zupełnie pomysłu nie mam, to się spisuje świetnie, nawet bez szpinaku i pomidorów ale za to posypane klasycznie pietruszką..
Usuń