• jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
• Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niestety niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi w niewłaściwym sposobie żywienia, bogatym w mięso i jego przetwory, w których krzemu niestety nie znajdziemy.
• Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
• Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
• Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
• Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
• Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie. Większość osób ma niestety niedobór tego pierwiastka w organizmie. Przyczyna tkwi w niewłaściwym sposobie żywienia, bogatym w mięso i jego przetwory, w których krzemu niestety nie znajdziemy.
• Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
• Obfituje w lecytynę oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
• Dostarcza też witaminy E oraz lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
• Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
JAGLANA PASTA DO CHLEBA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Skład:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
5-6 sztuk suszonych pomidorów
olej z pomidorów (jeśli były w oleju, jak nie to inny neutralny olej)
sól
pieprz
Jak w przypadku innych past przygotowanie jest banalne, czyli wszystko miksujemy na spójną masę. Ja lubię czuć kawałeczki pomidorów, więc nie miksuję na gładko. Do smaku można doprawić pieprzem i solą, ale nic więcej już ta pasta nie potrzebuje :)
Smacznego!
Pycha, mega zdrowa, skladniki super:-)
OdpowiedzUsuńNo, Zu wygląda i pewnie smakuje super super!!! Spróbuj dodać kiedyś dwie łyżeczki sparzonego maku (po zblendowaniu) - dla wizualizacji :))
OdpowiedzUsuńoj w zębach potem też niezła wizualizacja będzie :P
UsuńUwielbiam suszone pomidory więc pasta z nimi to marzenie. Taki jakby paprykarz trochę :D
OdpowiedzUsuń:) No, ale taki wegański paprykarz też mam na tapecie! Dzięki za przypomnienie!
UsuńMniam, warta wypróbowania.
OdpowiedzUsuńDaj znać czy posmakowało :))
Usuń