PEŁNOZIARNISTY CHLEB NA DROŻDŻACH Z ROZMARYNEM
Skład:
600 gr mąki pełnoziarnistej 3 ziarna (pszenica, orkisz i żyto)
300 ml wody
20g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka melasy trzcinowej
łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
Drożdże rozrobić z 100g mąki, cukrem, melasą, oliwą i 100ml letniej wody. Poczekać 10 min aż zaczną pracować. W międzyczasie wymieszać mąkę z solą i rozmarynem,dodać zaczyn i dobrze wyrobić ciasto. Ja wyrobione ciasto zostawiłam na noc w misce pod przykryciem.
Następnego dnia, przełożyłam je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiłam jeszcze na 30 minut do 1 godziny. Po tym czasie wierzch lekko zmoczyłam wodą i posypałam otrębami orkiszowymi. Wstawiłam do nagrzanego na 220 stopni piekarnika i piekłam, najprawdopodobniej 40 min. Najprawdopodobniej, gdyż z trakcie pieczenia wyskoczyły mi korki i a) piekarnik oczywiście się wyłączył i b) minutnik się zresetował. Żem się zestresowała ;] Ale wyszło przepyszne, jeszcze ciepły chlebek ukroiłam i kromkę posmarowałam olejem kokosowym, pycha!
pięknie wyrośnięty:)
OdpowiedzUsuń:) Oj bałam się ja, że mi zakalec wyjdzie, szczególnie że to moje początki z chlebami..
UsuńSwietny przepis! Ten chleb idealnie idzie z Prosciutto di Parma, nie mowiac juz o kaszance! Wielkie dzieki!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńsmakuje też nie najgorzej :) ale ja to stronnicza jestem,hehe.
Usuń