poniedziałek, 20 maja 2013

RAW spaghetti czyli sama surowizna

And the upał continues.. Termometry właśnie pokazują mi ponad 30 stopni w słońcu ale jadąc ostatnio autobusem teoretycznie klimatyzowanym miałam wrażenie, ze temperatura spokojnie osiąga 60 stopni wewnątrz ;] Nie wiem jak wy, ale w takie temperatury unikam gotowania jak tylko mogę, ostatnio pokazywałam już jedną propozycję surowego chłodnika hiszpańskiego TUTAJ a dziś danie zaczerpnięte z bloga Sylwii kierunek zdrowie KLIK czyli surowe spaghetti (faktycznie sos jest rewelacyjny :)).
Ale nie martwcie się moi drodzy, nie chodzi o to, że makaron jest surowy ;) po prostu rolę makaronu spełnia tu cukinia, ale też surowa. Wiosna już w pełni, powoli pojawiają się warzywka sezonowe więc coraz więcej można jeść surowych rzeczy co mnie niezmiernie cieszy bo już od jakiegoś czasu pociąga mnie dieta RAW.
Dieta RAW polega na spożywaniu roślinnej, nieprzetworzonej żywności, która może być podgrzana max. do 40-42 stopni Celsjusza, gdyż wyższe temperatury powodują eliminację cennych enzymów. Więcej o enzymach i po co nam one możecie przeczytać na stronie surowo




SUROWE SPAGHETTI Z SOSEM MOCNO POMIDOROWYM

Skład: 

 1 duża cukinia
szklanka passaty pomidorowej
ok 5 suszonych pomidorów
ząbek czosnku
sól
pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek


Cukinię kroimy na długie i bardzo cienkie pasma za pomocą obieraczki do warzyw. Ja cukinię przekroiłam na pół (nie była wybitnie na duża, więc jeśli dysponujemy większym okazem można pokroić na ćwiartki) i potraktowałam ceramiczną obieraczką. Wyszły szersze pasma ale za to cienkie. Resztę składników blendujemy na sos, polewamy cukinię i voilà, mamy surowe spaghetti. Niestety nie dysponowałam wegańskim parmezanem, który tak kusi u Sylwii KLIK ale już do mnie jadą płatki drożdżowe :)



Smacznego! 



 

4 komentarze:

  1. Wow jak swietnie wyglada! Wielkie dzieki za powolanie sie na moj przepis, to bardzo mile:-) Fajnie, ze zamowilas platki drozdzowe - naprawde warto, sa wspaniale. Ciesze sie, ze Ci sosik smakowal:-) U mnie bylo spaghetti, u Ciebie fettuccini:-) Wyglada wspaniale i bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj za dużo tych rodzajów makaronów, żeby wszystko spamiętać ;) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pasta Sos bombowy, do innych dań będę go przygotowywać :)

      Usuń
  2. mniam! kocham wszystko co z pomidorami jest:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, a to połączenie dwóch rodzajów jest zaiste boskie :)

      Usuń