Ale nie martwcie się moi drodzy, nie chodzi o to, że makaron jest surowy ;) po prostu rolę makaronu spełnia tu cukinia, ale też surowa. Wiosna już w pełni, powoli pojawiają się warzywka sezonowe więc coraz więcej można jeść surowych rzeczy co mnie niezmiernie cieszy bo już od jakiegoś czasu pociąga mnie dieta RAW.
Dieta RAW polega na spożywaniu roślinnej, nieprzetworzonej żywności, która może być podgrzana max. do 40-42 stopni Celsjusza, gdyż wyższe temperatury powodują eliminację cennych enzymów. Więcej o enzymach i po co nam one możecie przeczytać na stronie surowo.
SUROWE SPAGHETTI Z SOSEM MOCNO POMIDOROWYM
Skład:
1 duża cukinia
szklanka passaty pomidorowej
ok 5 suszonych pomidorów
ząbek czosnku
sól
pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Cukinię kroimy na długie i bardzo cienkie pasma za pomocą obieraczki do warzyw. Ja cukinię przekroiłam na pół (nie była wybitnie na duża, więc jeśli dysponujemy większym okazem można pokroić na ćwiartki) i potraktowałam ceramiczną obieraczką. Wyszły szersze pasma ale za to cienkie. Resztę składników blendujemy na sos, polewamy cukinię i voilà, mamy surowe spaghetti. Niestety nie dysponowałam wegańskim parmezanem, który tak kusi u Sylwii KLIK ale już do mnie jadą płatki drożdżowe :)
Wow jak swietnie wyglada! Wielkie dzieki za powolanie sie na moj przepis, to bardzo mile:-) Fajnie, ze zamowilas platki drozdzowe - naprawde warto, sa wspaniale. Ciesze sie, ze Ci sosik smakowal:-) U mnie bylo spaghetti, u Ciebie fettuccini:-) Wyglada wspaniale i bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńOj za dużo tych rodzajów makaronów, żeby wszystko spamiętać ;) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pasta Sos bombowy, do innych dań będę go przygotowywać :)
Usuńmniam! kocham wszystko co z pomidorami jest:D
OdpowiedzUsuńOj tak, a to połączenie dwóch rodzajów jest zaiste boskie :)
Usuń