CIASTO BARDZO MARCHEWKOWE
Skład:
3,5 szklanki startej marchewki
2 szklanki mąki (u mnie zwykła i razowa pół na pół)
1 1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (można śmiało zastąpić samym cynamonem)
1 szklanka rodzynek
3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżego)
brązowy cukier wymieszany z cynamonem
Mieszamy najpierw wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek, sodę i przyprawy). Dodajemy marchewkę, olej. Mieszamy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do formy przygotowanej z bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
U mnie to była keksówka. Wierzch posypałam mieszanką brązowego cukru i cynamonu żeby zrobiła się fajna, słodka skorupka. Piekłam w 180 stopniach trochę ponad godzinę do suchego patyczka. Przy trochę bardziej płaskiej formie może to być 45-50 min. Trzeba kontrolować patyczkiem.
Zdjęcia na kracie na której stygło bo szybko musiałam wychodzić na tego grilla :)
Smacznego!
Ja tez uwielbiam marchewki, a ciasto marchewkowe jest po prostu super:-) Fajnie, ze zmieszalas maki, zawsze to zdrowiek:-) Z pewnoscia bylo bardzo smacznie na tym grillu....
OdpowiedzUsuńHm, ciekawe czy moim dzieciakom by zasmakowało.
OdpowiedzUsuńNa pewno! Tylko może nie mów najpierw, że z marchewki ;))
Usuń