środa, 22 maja 2013

Ciasto bardzo marchewkowe

Lubię Ci ja marchewki, w każdej postaci: surowej, gotowanej, jako purée, jako sok, dodatek do past do chleba, jako kotlety (klik) ale chyba najbardziej lubię ją na słodko :) Ciasto marchewkowe to chyba jedno z niewielu, które często pojawia się na moim stole (lubię wypróbowywać nowe rzeczy, więc ciągle piekę coś nowego). W sobotę wybierałam się na grilla, więc oczywiście musiałam coś wziąć ze sobą (wiadomo jak to na grillach), oprócz szaszłyków z bakłażana, pieczarek i cukini marynowanych z oliwie, occie balsamicznym i sosie hoisin stwierdziłam, że dobrze będzie wziąć coś słodkiego co by dobrze komponowało się z grillowymi daniami (niemięsnymi i mięsnymi). I na pomoc znów przyszło ciasto marchewkowe :)



CIASTO BARDZO MARCHEWKOWE

Skład:

 3,5 szklanki startej marchewki
2 szklanki mąki (u mnie zwykła i razowa pół na pół)
1 1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (można śmiało zastąpić samym cynamonem)
1 szklanka rodzynek
3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżego)
brązowy cukier wymieszany z cynamonem


Mieszamy najpierw wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek, sodę i przyprawy). Dodajemy marchewkę, olej. Mieszamy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do formy przygotowanej z bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. 
U mnie to była keksówka. Wierzch posypałam mieszanką brązowego cukru i cynamonu żeby zrobiła się fajna, słodka skorupka. Piekłam w 180 stopniach trochę ponad godzinę do suchego patyczka. Przy trochę bardziej płaskiej formie może to być 45-50 min. Trzeba kontrolować patyczkiem.


 

Zdjęcia na kracie na której stygło bo szybko musiałam wychodzić na tego grilla :)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ja tez uwielbiam marchewki, a ciasto marchewkowe jest po prostu super:-) Fajnie, ze zmieszalas maki, zawsze to zdrowiek:-) Z pewnoscia bylo bardzo smacznie na tym grillu....

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, ciekawe czy moim dzieciakom by zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno! Tylko może nie mów najpierw, że z marchewki ;))

      Usuń