wtorek, 5 listopada 2013

Buraczano-marchewkowe burgery z fasolą

No cóż ja poradzę na to, że lubię burgery? No nie poradzę i tyle :) Mam słabość do dań zawijanych a tortillę, pitę, przekładanych w bułkach, chlebkach i innych mącznych wytworach. Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie zrobić eksperymentu z wyrzuceniem glutenu na jakiś czas z diety, ale ta moja słabość jest jedną z rzeczy, która odkłada to na przyszłość :>  W poniższym przepisie miłość do burgerów połączyła się z miłością do buraków (klik). A przy okazji wykorzystałam pozostałości po soku, gdzie 1sze skrzypce grały buraki i marchewka (wiecie już, że bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia :))



BURACZANO-MARCHEWKOWE BURGERY 
Z FASOLĄ

Skład:

szklanka startej marchewki
szklanka startych buraków
puszka czerwonej fasoli
3 łyżki razowej mąki pszennej
0,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól 
pieprz




Marchew, buraki i fasolę zblendować na gładką masę, dodać mąkę. Jeśli będzie za zbite można dodać ciut wody. Do masy dodać przyprawy, uformować burgery. Ja swoje piekłam w 180 stopniach ok. 25-30 minut ale następnego odgrzewałam już na patelni i muszę wam powiedzieć, że takie są smaczniejsze, niestety ;] Te z piekarnika są bardzo delikatne i smak surowych warzyw jest dosyć mocny. 
 Tutaj akurat są z piekarnika i w wersji bardziej kotletowej bo z dodatkiem kaszy gryczanej i potrawki pomidorowej z zielonej soczewicy, ale następnego dnia już doszła do nich bułka. Hmm a tak na marginesie jaka jest różnica między kotletami i burgerami?? ;) 





Smacznego! 



 

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Buraki upiększą wszystko. Niestety też kuchnie przy obieraniu ;-)

      Usuń
  2. Ham - Burgery - nazwa wzięła sie od niemieckich robotników, którzy płynąc do USA, mieli ze sobą burgery, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. W USA nazwano w ten spósób że oni z Hamburga - stąd Hambrurger (typowo niemicki kotlet z wieprzowiny w takim kształcie jak mielony, brany do pracy). Więc burger to coś mielonego, np w panierce i smażonego na patelni z olejem. Natomiast kotlet, to jest coś jak schabowy- mięso tłuczone, potem smazone w panierce - to jest typowy kotlet, np kotl;est z selera (obgotowane plastry, obtoczone w panierce i smażone ala kotlet

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha uwielbiam takie kotlety! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne takie obiadki to ja bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ቆንጆ የእርስዎ ድር ጣቢያ, ብዙ ሰዎች ጠቃሚ ሊሆን ይችላል. እኔ ይህን አገናኝ, እኔም አመሰግናለሁ; እናንተ ይስማማሉ ተስፋ በአደራ.

    Obat GERD
    Obat Herbal
    Obat Epilepsi
    Obat Herbal Lipoma
    Obat Jantung Anak Bocor

    OdpowiedzUsuń