- pełen kwasu foliowego (ważne info dla przyszłych mam i dziewczyn planujących)
- obfity w żelazo, wapń, magnez i potas
- antocyjany (barwniki należące do przeciwutleniaczy - polifenoli) zwiększają wchłanianie tlenu przez komórki
- wspomagają pracę wątroby etc..
- uwaga - zwłaszcza gotowane zawierają dużo cukrów więc diabetycy powinni uważać
BURACZANY KOKTAJL ŚNIADANIOWY
Składniki:
1 upieczony burak
banan
3-4 łyżki płatków owsianych górskich
łyżeczka siemienia lnianego
niecała łyżeczka spiruliny (lub pół dla nieprzyzwyczajonych do smaku :)
mleko roślinne
Wsypujemy płatki do blendera i zalewamy 2-3 łyżkami przegotowanej wody, zamoczone lepiej się nam zmiksują. W tym czasie obieramy buraka - uwaga, brudna robota, polecam robienie tego w rękawiczkach gumowych i w roboczym ubiorze ;) Buraka i banany kroimy, dodajemy wszystko do miksera, zalewamy mlekiem roślinnym (ok. szklanki) i blendujemy na gładką masę. Z tej ilości wychodzi mi 0,5 l pożywnego, czerwonego szejka. Można dosłodzić stewią czy syropem z agawy, ale dla mnie pieczony burak w połączeniu z bananem jest wystarczająco słodki. Spirulina jest opcjonalna, dodaję ją dla właściwości zdrowotnych bo smak jest specyficzny ale w koktajlach daje radę. Pisałam o niej TU, możecie sobie więcej poczytać.
A tutaj jeszcze więcej o buraku, po angielsku:
Smacznego!
Super przepis, muszę spróbować!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPolecam pokombinować z dodatkami ale pieczone buraki to jest to :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńadres jest podany w opisie.
Pozdrawiam
Ja od 4 lat pije rano sok z buraka, marchwi i jablek, wiec taki koktajlik bylby tez ok:-) Kolor ma przepiekny:-)
OdpowiedzUsuń