wtorek, 9 kwietnia 2013

Bardzo zielony sok



Dziś kolejny przepis na zielony sok, tym razem bardzo zielony :)) Prawie z samej zieleniny.






Na 2-3 porcje soku wykorzystałam:

Pół kilo marchewki (obrana jeśli nie organiczna)
Paczka szpinaku baby (choć już się pojawia powoli na targach polski)
Długaśnego zielonego ogórka (obrałam bo nie organiczny)
2 pęczki natki pietruszki
Pół niewoskowanej, organicznej cytryny (polecam lidlowe)

Szpinak:
  • ma właściwości antynowotworowe (jak reszta zielonych warzyw)
  • pełen przeciwutleniaczy: beta-karotenu, luteiny i witaminy C
  • jest źródłem magnezu, kwasu foliowego, żelaza, jodu, wapnia, fosforu, potasu i siarki 
  • poprawia wzrok
  • zmniejsza bóle artretyczne 
  • wspomaga naczynia krwionośne
  • idealny dla anemików


Marchewka:

  • źródło witamin B, C, D, E, beta-karotenu
  • dba o oczy
  • dobra na problemy skórne
  • poprawia witalność i wigor
  • idealna dla diabetyków ponieważ zawiera składnik podobny do insuliny
  • doskonała dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących


Pietruszka:
  • świetne źródło witaminy C, chlorofilu i żelaza, których zawiera sporo
  • oczyszcza wątrobę, nerki i krwiobieg
  • pomaga przy zapaleniu stawów i układu moczowego
  • pomaga zachować zdrowe naczynia krwionośne i oczy dzięki np. witaminie A

Ogórek:
  • witaminy B, C i beta-karoten,
  • wysoka zawartość krzemu, co jest korzystne dla naszej skóry, włosów i paznokci
  • zapobiega wypadaniu włosów
  • poprawia trawienie białka
  • obniża ciśnienie krwi
  • zmniejsza kwasowość


Sok ma trochę cierpki smak przez dodanie 2 natek, można dać tylko jedną albo dodać 2-3 zielone jabłka dla smaku.

Na zdrowie!


_____________________________
Żródła:
1. "Świeże soki z warzyw i owoców mogą uratować Twoje życie", Dr Sandra Cabot
2. Rawforbeauty.com 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz