sobota, 29 października 2011

Sypana wegańska szarlotka

Jakoś ostatnio się tu wegański zrobiło, czasem dobrze odpocząć od jajek, mleka itp. Szczególnie jeśli zachce nam się czegoś słodkiego ale banalnie prostego i szybkiego polecam ową szarlotkę wegańską, w której najfajniejsze jest to, że ciasta się nie wyrabia, składniki sypkie tylko mieszamy ze sobą :)



SZARLOTKA SYPANA

Składniki:

3 szklanki kaszy manny
1 szklanka mąki (najlepiej razowej)
2/3 szklanki cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
duży mus jabłkowy/ 1kg jabłek
woda
cynamon
cukier waniliowy
ew. odrobina zmielonych goździków
ew. sok jabłkowy 100%

Wszystkie składniki sypkie (mąkę, kaszę, cukier i proszek) połączyć i podzielić na równe 3 części.  Mus jabłkowy bądź drobno starte jabłka wymieszać z cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym i ewentualnie sokiem jabłkowym jeśli masa jest za sucha (ważne jest aby była mocno wilgotna). 
Do wysmarowanej tłuszczem/ wyłożonej papierem do pieczenia blachy wsypać pierwszą część suchej masy. Na to wyłożyć część jabłek. Wsypać na jabłka drugą część suchej masy. I dodać drugą część jabłek, którą polewamy kilkoma łyżkami oleju.
Do ostatniej suchej części dodać pozostały olej i odrobinę wody tak aby masa była gęsta ale lejąca. Wylać ją na jabłka. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. 






Smacznego!

1 komentarz:

  1. Czytałam, że to jest mega smaczne i że warto wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń