Na moim ukochanym Pinterest.com natknęłam się na przepis do samodzielnego wykonania Pumpkin Spice Latte, chyba jednej z najbardziej popularnych kaw w Amerykańskim Starbucks w sezonie jesienno-zimowym (czy w Polsce taka forma jest nie mam pojęcia). Najważniejszą częścią latte jest słodki, pełen przypraw syrop z dyni.
A jako że wierną fanką dyni jestem postanowiłam spróbować i polecam!
SYROP DYNIOWY
Składniki:
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
4 laski cynamonu
1 łyżka mielonej gałki
½ łyżki mielonego imbiru
½ łyżki goździków
3 łyżki puree z dyni (jak zrobić puree piszę niżej)
Wymieszać wodę z cukrem w garnku i podgrzać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać laski cynamonu, przyprawy i puree. Gotować dalej ok. 5 min, często mieszając, nie dopuszczając do zagotowania płynu. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 10-15 minut. Przecedzić przez gazę.sitko do butelki. Przechowywać w lodówce. Z tej ilości wyszło mi mniej więcej 0,5l syropu.
Aby przygotować Pumpkin Spice Latte, wymieszać espresso ze spienionym mlekiem (najlepiej pieni się sojowe) i dodać 1,5-2 łyżki syropu.
PUREE Z DYNI:
Składniki:
dynia ;-)
Dynię obrać ze skórki i pestek, pokroić na kawałki. Upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków, jeśli są to duże kawałki (połówki, ćwiartki) do 45-50 min, plastry ok.20 min.
Upieczoną i wystudzoną dynię zmiksować, wg. potrzeby odsączyć (ja tego nie robiłam).
Takie puree możemy wykorzystać od razu bądź zamrozić lub zawekować na zimę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz