Jogurt można zrobić z płatków owsianych bądź z ziaren nieoczyszczonych owsa (ponoć smakowo i wartościowo najlepiej spisują się całe ziarna), ja na razie robię z płatków.
JOGURT OWSIANY
Skład:
szklanka płatków owsianych
woda
owoce
Najpierw pierwszego dnia zalewamy płatki (lub ziarna, które np. można wcześniej zmielić w młynku) wodą tak aby nad powierzchnią płatków woda wystawała o jakiś 1 cm. Używamy do tego miski ceramicznej lub szklanej nie metalowej ponieważ mogą zajść niekorzystne reakcje.
Zostawiamy je na noc, rano miksujemy na gładką masę i zostawiamy na kolejny dzień. W większości przypadków wystarczą 2 dni, ale ponoć czasem jogurt potrzebuje 3 dni aby uzyskać odpowiednią kwasowość. Po prostu próbujemy i ew zostawiamy na dłużej. Osobiście taki jogurt solo dla mnie nie ma powalającego smaku dlatego zawsze mieszam go z jakimiś owocami. Teraz oczywiście królują truskawki :)
Rewelacja! Zaraz zaleje płatki:)
OdpowiedzUsuńpolecam!!! :)
Usuńteż mi przypadł do gustu :)
OdpowiedzUsuń