Oprócz tego, że jest to wersja tańsza to jeszcze do tego szybsza, bo wiórków nie musimy zostawiać na całą noc do namoczenia, jak inne zboża lub orzechy. Może nie jest to kupne puszkowane mleko kokosowe ale smakiem bardzo je przypomina, z tym że jest oczywiście mocniej rozwodnione.
MLEKO KOKOSOWE Z WIÓRKÓW
Skład:
szklanka wiórków kokosowych
4 szklanki wody
szczypta soli
szczypta stewii dla smaku lub inny słodzik
Wiórki kokosowe zalewamy szklanką wody i zostawiamy na ok. 30-40 min, można krócej jak się komuś spieszy :) Po tym czasie wiórki przesypujemy do blendera, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy naprawdę minimalną ilość soli i ew. jak ktoś chce stewię, lub inny słodzik. Miksujemy na szybkich obrotach ok minuty, dwóch. Przecedzamy przez sitko lub ligninę i voilà mamy mleko.
Smacznego!
świetny pomysł:) nie pomyślałam, że można go zrobić samemu w domu:)
OdpowiedzUsuńPolecam, szybkie i jak pisałam najtańsze mleko roślinne ever :))
UsuńMleka domowej roboty sa wielokrotnie lepsze, zdrowsze i smaczniejsze niz te kupowane. Dlatego warto je robic nie tylko ze wzgledu na oszczednosci:-)
OdpowiedzUsuńNo raczej! :) Ale czasem fajnie połączyć zdrowe z tanim ;)
UsuńA jak się sprawdza w kawie?
OdpowiedzUsuńNie jestem wybitnym kawoszem ale jak dla mnie sprawdza się fajnie bo jeszcze nadaje fajny kokosowy posmak a mi to odpowiada :)
Usuńsuper:) z pewnością spróbuję:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńJeżeli ktoś ma ochotę na trochę więcej zabawy ale lepszy efekt to polecam robić mleko kokosowe, ze świeżego kokosa, którego po otwarciu pozbawiamy "mięsa", rozdrabniamy je (najlepiej utrzeć), zalać tak powstałe wiórki wrzątkiem żeby woda je zakrywała a nawet trochę więcej, potraktować dokładnie blenderem, odcedzić i odcisnąć dokładnie przez ligninę. Voila! Naprawdę kokosowy smak. Uwielbiam je robić, zwłaszcza, że kokosy w hipermarketach często stoją po mniej niż 3 zł.
OdpowiedzUsuńUuuu, świetny pomysł! Muszę spróbować :)
Usuńnajcześciej robię właśnie takie (albo owsiane), bo robi się szybciutko i jest tłuste, a niektóre wypieki tego potrzebują ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, wypieki na mlekach roślinnych to coś co tygrysy lubią najbardziej :)) A owsiane robisz na płatkach czy ziarnie?
Usuńna płatkach, bo ziarno trudniej dostać. chociaż to prawda, że mam ziarno obecnie na stanie i chyba warto by było przetestować ;)
Usuń