CHŁODNIK Z PIECZONYMI BURACZKAMI
Skład:
2-3 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego (w zależności od pożądanej konsystencji, najlepiej dolewać powoli)
4 małe/2-3 większe upieczone buraki w skórkach
2 duże kiszone ogórki
pół awokado
sól
pieprz
łyżeczkę octu winnego
Buraki obieramy i kroimy na większe kawałki (ja buraki zawsze zawijam w folię i piekę przy okazji innych wypieków, np. chleba, te akurat były małe więc upiekłam w trakcie pasteryzacji dżemu) Obieramy awokado, kroimy ogórki i wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. W zależności od tego czy chcemy gęsty krem czy rzadszą zupę dodajemy lub nie mleka.
Podawać najlepiej z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami dla lepszej sytości. :)
I taki jest :) Polecam.
OdpowiedzUsuńAle smacznie to brzmi :)
OdpowiedzUsuń