Po obejrzeniu jednego z filmów dokumentalnych o zdrowiu,
zdrowym odżywianiu i przemyśle żywieniowym, który zrobiły na mnie duże wrażenie
a dokładniej „Forks over knives":
zapragnęłam przeczytać książkę Dr T. Collina Campbella „The
China Study”( polski przekład zatytułowano: „Nowoczesne zasady odżywiania”),
książkę która opisuje i interpretuje wyniki
bodajże największego jak nie jednego z największych badań dotyczących
odżywiania i jego wpływu na choroby człowieka.
Badanie trwało ponad 20 lat a
wszystko zaczęło się od tego, iż w latach 70tych XX w. premierowi Chin
zdiagnozowano raka, na którego z resztą po pewnym czasie zmarł. Jednakże
postanowił wykorzystać sytuację i ogłosił narodową akcję badań nad rakiem.
Zebrano jedne z najbardziej kompletnych informacji dotyczących występowania
poszczególnych rodzajów raka w różnych regionach Chin. Badaniem tym
zainteresował się w latach 80tych dr Campbell, który rozpoczął współpracę aby
wyjaśnić znaczące różnice między rejonami gdzie rak występował na poziomie
‘zachodnim’ a rejonami gdzie zapadalność na raka była wyjątkowo mała. Zespół
badawczy wybrał się w owe regiony aby zebrać bardziej szczegółowe informacje na
temat diety, historii rodzinnej i innych informacji potrzebnych do wyjaśnienia
tych różnic.
Książka nie koncentruje się jednak na tym jednym badaniu, dr
Campbell przywołuje kilkadziesiąt (!!!) innych badań naukowych, wyjaśnia
metodologię naukową i podaje niezliczoną ilość przykładów.
Wniosek z całej książki jest jeden (w dużym uproszczeniu):
najzdrowszą dietą dla
człowieka jest dieta bazująca na NIEPRZETWORZONYCH PRODUKTACH ROŚLINNYCH.
Książkę czyta się bardzo dobrze mimo tego, że jest pełna
opisów badać naukowych, być może dlatego, że dr Campbell zaprosił do jej
współtworzenia swojego syna, który, jak pisze we wstępie „ma lekkie” pióro.
Gdybym miała dużo zbędnej gotówki kupiłabym po egzemplarzu dla mojej rodziny i
znajomych, głównie dlatego, iż autorzy nie każą sobie wierzyć na słowo, nie
przekonują do swoich racji tylko za pomocą badań naukowych udowadniają i
pokazują jak wielki wpływ na nasze zdrowie ma odżywianie. Oprócz tego już wiem,
że dzięki „Nowoczesnym zasadom odżywiania” mam szereg argumentów na kolejną zasadzkę
typu: „a dlaczego nie jesz mięsa, dlaczego nie pijesz mleka przecież to zdrowe,
były badania” itp. itd.
Polecam wam gorąco tę książkę. Można ją kupić w Empiku, mniejszych księgarniach. Ja akurat najtaniej znalazłam nową kopię na allegro.
A jako bonus mocno owocowy zielony sok:
Powstał z:
1/2 kg szpinaku polskiego
dużego obranego ogórka
połowy melona
dużej garści winogron
1 mango
kawałka imbiru
Nipaqui
Film jest genialny :) i mocno przemawia do tego stopnia, że gdybym nie była weganką, pewnie szybko bym nią została.
OdpowiedzUsuńJest to fakt, to jeden z czynników, który mnie pchnął w końcu do ostatecznego wyboru, który już długo za mną chodził. Ciekawa jestem książki..
Usuń