Dziś kolejny przepis na zielony sok, tym razem bardzo
zielony :)) Prawie z samej zieleniny.
Na 2-3 porcje soku wykorzystałam:
Pół kilo
marchewki (obrana jeśli nie organiczna)
Paczka
szpinaku baby (choć już się pojawia powoli na targach polski)
Długaśnego
zielonego ogórka (obrałam bo nie organiczny)
2 pęczki
natki pietruszki
Pół niewoskowanej,
organicznej cytryny (polecam lidlowe)
Szpinak:
- ma właściwości antynowotworowe (jak reszta zielonych warzyw)
- pełen przeciwutleniaczy: beta-karotenu, luteiny i witaminy C
- jest źródłem magnezu, kwasu foliowego, żelaza, jodu, wapnia, fosforu, potasu i siarki
- poprawia wzrok
- zmniejsza bóle artretyczne
- wspomaga naczynia krwionośne
- idealny dla anemików
Marchewka:
- źródło witamin B, C, D, E, beta-karotenu
- dba o oczy
- dobra na problemy skórne
- poprawia witalność i wigor
- idealna dla diabetyków ponieważ zawiera składnik podobny do insuliny
- doskonała dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących
Pietruszka:
- świetne źródło witaminy C, chlorofilu i żelaza, których zawiera sporo
- oczyszcza wątrobę, nerki i krwiobieg
- pomaga przy zapaleniu stawów i układu moczowego
- pomaga zachować zdrowe naczynia krwionośne i oczy dzięki np. witaminie A
Ogórek:
- witaminy B, C i beta-karoten,
- wysoka zawartość krzemu, co jest korzystne dla naszej skóry, włosów i paznokci
- zapobiega wypadaniu włosów
- poprawia trawienie białka
- obniża ciśnienie krwi
- zmniejsza kwasowość
Sok ma trochę cierpki smak przez dodanie 2 natek, można dać
tylko jedną albo dodać 2-3 zielone jabłka dla smaku.
Na zdrowie!
_____________________________
Żródła:
1. "Świeże soki z warzyw i owoców mogą uratować Twoje życie", Dr Sandra Cabot
2. Rawforbeauty.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz