BURACZANO-MARCHEWKOWE BURGERY
Z FASOLĄ
Skład:
szklanka startej marchewki
szklanka startych buraków
puszka czerwonej fasoli
3 łyżki razowej mąki pszennej
0,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
pieprz
Marchew, buraki i fasolę zblendować na gładką masę, dodać mąkę. Jeśli będzie za zbite można dodać ciut wody. Do masy dodać przyprawy, uformować burgery. Ja swoje piekłam w 180 stopniach ok. 25-30 minut ale następnego odgrzewałam już na patelni i muszę wam powiedzieć, że takie są smaczniejsze, niestety ;] Te z piekarnika są bardzo delikatne i smak surowych warzyw jest dosyć mocny.
Tutaj akurat są z piekarnika i w wersji bardziej kotletowej bo z dodatkiem kaszy gryczanej i potrawki pomidorowej z zielonej soczewicy, ale następnego dnia już doszła do nich bułka. Hmm a tak na marginesie jaka jest różnica między kotletami i burgerami?? ;)
Smacznego!
Kolor mają piękny :)
OdpowiedzUsuńBuraki upiększą wszystko. Niestety też kuchnie przy obieraniu ;-)
UsuńHam - Burgery - nazwa wzięła sie od niemieckich robotników, którzy płynąc do USA, mieli ze sobą burgery, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. W USA nazwano w ten spósób że oni z Hamburga - stąd Hambrurger (typowo niemicki kotlet z wieprzowiny w takim kształcie jak mielony, brany do pracy). Więc burger to coś mielonego, np w panierce i smażonego na patelni z olejem. Natomiast kotlet, to jest coś jak schabowy- mięso tłuczone, potem smazone w panierce - to jest typowy kotlet, np kotl;est z selera (obgotowane plastry, obtoczone w panierce i smażone ala kotlet
OdpowiedzUsuńDzięki :))
Usuńpycha uwielbiam takie kotlety! :D
OdpowiedzUsuńświetne takie obiadki to ja bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJaki piękny maja kolorek
OdpowiedzUsuńቆንጆ የእርስዎ ድር ጣቢያ, ብዙ ሰዎች ጠቃሚ ሊሆን ይችላል. እኔ ይህን አገናኝ, እኔም አመሰግናለሁ; እናንተ ይስማማሉ ተስፋ በአደራ.
OdpowiedzUsuńObat GERD
Obat Herbal
Obat Epilepsi
Obat Herbal Lipoma
Obat Jantung Anak Bocor