niedziela, 10 listopada 2013

Orientalna pasta do chleba z marchewki i słonecznika

To chyba ostatnio najczęściej pojawiająca się pasta do chleba w mojej kuchni. Łączy słodkość marchewki z nutami orientalnych przypraw, czyli jedne z moich ulubionych połączeń. To jedna z tych bardziej wyrazistych smakowo opcji do chleba więc zdecydowanie dla fanów mocniejszych aromatów :) Ja do nich na pewno należę. I znów sposób na wykorzystanie wiórów z soku. 



ORIENTALNA PASTA Z MARCHEWKI I SŁONECZNIKA

Skład:

szklanka startej marchewki
duża cebula
pół szklanki słonecznika
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki garam masali
pół łyżeczki kolendry mielonej
szczypta chili
niecałe pół łyżeczki kuminu
sól
olej


Na 3-4 łyżkach rozgrzanego oleju podsmażamy przez minutę wszystkie przyprawy oprócz soli. Po tym czasie, kiedy już wydobędziemy mocniejsze aromaty, wrzucamy pokrojoną cebulę i czekamy aż się zeszkli. Kiedy cebula już będzie gotowa wrzucamy słonecznik i go chwilę podprażamy. Następnie wrzucamy marchewkę i zalewamy ją pół szklanki wody aby marchewka ugotowała się do miękkości (można dolać wody). Czekamy aż lekko ostygnie i blendujemy na gładką masę, ewentualnie dodajemy soli czy innych przypraw jeśli nam mało :)





Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Pysznie się zapowiada:) Jutro spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie orientalne pasty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo a u mnie dziś była pasta z fasoli mung z dodatkiem marchewki, cebuli, słonecznika, czosnku :) Twoja propozycja jest bardzo ciekawa, postaram się wkrótce wypróbować - zapisuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam, widziałam. Trzeba chyba zainwestować w mung :) Jakoś lubię odkrywać nowe smaki, więc Twój przepis jak najbardziej wypróbuję!

      Usuń