ORIENTALNA PASTA Z MARCHEWKI I SŁONECZNIKA
Skład:
szklanka startej marchewki
duża cebula
pół szklanki słonecznika
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki garam masali
pół łyżeczki kolendry mielonej
szczypta chili
niecałe pół łyżeczki kuminu
sól
olej
Na 3-4 łyżkach rozgrzanego oleju podsmażamy przez minutę wszystkie przyprawy oprócz soli. Po tym czasie, kiedy już wydobędziemy mocniejsze aromaty, wrzucamy pokrojoną cebulę i czekamy aż się zeszkli. Kiedy cebula już będzie gotowa wrzucamy słonecznik i go chwilę podprażamy. Następnie wrzucamy marchewkę i zalewamy ją pół szklanki wody aby marchewka ugotowała się do miękkości (można dolać wody). Czekamy aż lekko ostygnie i blendujemy na gładką masę, ewentualnie dodajemy soli czy innych przypraw jeśli nam mało :)
Smacznego!
Pysznie się zapowiada:) Jutro spróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam! Daj znać jak wyszło :)
UsuńBardzo lubię takie orientalne pasty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOoo a u mnie dziś była pasta z fasoli mung z dodatkiem marchewki, cebuli, słonecznika, czosnku :) Twoja propozycja jest bardzo ciekawa, postaram się wkrótce wypróbować - zapisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńWidziałam, widziałam. Trzeba chyba zainwestować w mung :) Jakoś lubię odkrywać nowe smaki, więc Twój przepis jak najbardziej wypróbuję!
UsuńBardzo zachecajacy przepis:-)
OdpowiedzUsuń