KOTLETY GRYCZANO-MARCHEWKOWE
Skład:
1,5-2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
1,5-2 szklanki startej drobno marchewki
1 duża cebula (można więcej)
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki mąki pszennej razowej
pół łyżeczki przyprawy mitmita
pół łyżeczki przyprawy berbere
łyżeczka kurkumy
łyżeczka tandori masala
sól pieprz
otręby orkiszowe
olej
Cebulę obrać, drobno pokroić i zezłocić. Siemię lniane i płatki zmielić w młynku do kawy (musiałam na 2 razy) i zalać gorącą wodą tak aby nam tylko lekko pokryła naszą mieszankę. Kaszę i marchewkę wymieszać, dodać przyprawy. Mitmita i Berbere to dwie popularne etiopskie przyprawy, obie są bardzo ostre, więc można zastąpić je ostrą papryczką, ale też można pokusić się o zrobienie ich samemu, tutaj możecie zobaczyć przepis (strona w jęz. angielskim). Dodajemy siemię i płatki, mieszamy i dodajemy mąkę. Najlepiej miesza się rękoma. Gotową masę formujemy w kotlety, obtaczamy w otrębach i pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach. Można oczywiście też podsmażyć, ale taką ilość (wyszło ok. 16) łatwiej robi się w piekarniku. Na zdjęciach wersja podsmażona z następnego dnia z fasolką i ziemniakami na parze + 'kawior' bakłażanowy.
Smacznego!
Jaki pyszny i zdrowy talerzyk. Chetnie wpadne na taki obiadek:-)
OdpowiedzUsuńA zapraszam, zapraszam :)
Usuń