poniedziałek, 8 października 2012

Sojowy Strogonow

Strogonow to danie, które raczej nie kojarzy się z dietą bezmięsną, ale jak się okazuje w wersji sojowej jest wybitnie dobre :) Odkąd z rodziną zrezygnowaliśmy z mięsa to jedno zdań, które dość często trafiało na nasz stół. Co najbardziej w nim lubię to kwasek korniszonów,których zawsze daję dość sporo, ale wiadomo gustibus non disputandum est, więc możecie proporcje śmiało zmieniać!


 SOJOWY STROGONOW

Skład:

paczka kotletów sojowych suchych
5 średnich/ dużych korniszonów
2 marchewki
2 cebule
korzeń pietruszki
1/4 małego selera
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 listki laurowe
3 szklanki bulionu warzywnego
2-3 łyżki sosu sojowego
olej
pieprz

Kotlety sojowe zalać gorącym bulionem i poczekać aż będą miękkie. Gotowe kotlety wyjąć z bulionu, którego nie wylewamy! W międzyczasie w dużym garnku szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojone warzywa,listki laurowe. Wszystko zalewamy bulionem, jeśli płynu jest za mało możemy dolać trochę wody. Warzywa gotujemy do miękkości, w tym czasie kroimy a paski kotlety i korniszony (ja lubię w paski, ale równie dobrze można pokroić je w większą kostkę).
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, tak aby sos nam zgęstniał. Dodajemy sos sojowy, pieprz, dorzucamy kotlety i korniszony pokrojone. Ja jeszcze czasem dodaję łyżkę, dwie octu z korniszonów aby dodać kwasku, ale to wersja opcjonalna.
Wszystko razem trzymamy 5-10 min na małym ogniu aby smaki się połączyły. 
I voilà! Gotowe.

Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą, co komu w duszy gra. Tym razem u mnie była kasza jęczmienna.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. No pyszne! Ja bym dodał jeszcze czosnek ale można i bez :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, to samo powiedział S. ;) Ale ciężko dodawać czosnek jak się po obiedzie prowadzi zajęcia...

      Usuń